İmzalar atıldı: Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Türkiye’ye geliyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firmasının yönetim kurulunu kabul etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile BYD arasında Türkiye’de yatırım yapılmasını öngören anlaşmanın imzalandı. Bu anlaşma, Türkiye’nin elektrikli araç sektöründeki potansiyelini artırarak, uluslararası alanda daha rekabetçi bir konuma gelmesine katkı sağlayacak.

İmzalar atıldı: Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Türkiye’ye geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD Başkanı Wang Chuanfu ve beraberindeki heyeti Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde kabul etti.

Çin’in önde gelen otomotiv üreticilerinden Shineray Group bünyesinde faaliyet gösteren İtalyan SWM Motor, Türkiye’de üretim yapmak için başvurularını tamamladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıtarafından yapılan açıklamada, (Elektrikli araç üreticisi BYD firmasının yatırımı) 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5 bin kişiye doğrudan istihdam planlanıyor.

Çinli BYD 1 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’ye geliyor. Fabrika haberlerinin duyurulmasından önce alınan 3 çok önemli karar ise Türkiye’nin Çinli BYD’yi yatırıma çekmek için elinden geleni yaptığını gösteriyor:

EK VERGİ MUAFİYETİ: Bugün (8 Temmuz) itibarıyla geçerli olacak düzenlemeye göre artık Çin’den gelen tüm yakıt türlerindeki otomobillere yüzde 40 ilave gümrük tarifesi uygulanacak. Ancak, resmi olarak yatırım taahhüdü verilirse yatırım yapacağını bildiren Çinli üreticiler teşvik belgesi alarak bu ek gümrük vergisinden muaf tutulacak.

ÖTV DESTEĞİ: Meclis’e sunulan kanun teklifine göre, karbondioksit emisyonu 25 gramın altında olup, elektrikli menzili 70 km ve üstünde olan şarj edilebilir hibrit (Plug-In Hybrid) araçlara ÖTV avantajı gelecek. Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.350.000TL’yi aşmayan araçlardan yüzde 30 ÖTV alınacak.

MANİSA OSB’DEKİ ARAZİ: 2020 yılında Volkswagen’in yapacağı yatırım için fabrikanın kurulması planlanan, Manisa’nın Yunusemre İlçesindeki 3 bin 364 dönümlük arazi, 5 Kasım 2020 tarihinde Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) ilave edilerek kamulaştırılmıştı. İşte BYD’ye fabrika için bu arazinin tahsis edileceği tahmin ediliyor.

YATIRIM YAPAN ÇİNLİ EK VERGİDEN MUAF

Öte yandan hükümet, Çin’den otomotiv yatırımı çekmek için önce ek vergiyi getirip, sonrasında da yatırım için teşvik belgesi alacak Çinli yatırımcılara “ek vergi istisnası” getirdi. Yatırım yapan yüzde 40 ek vergiden muaf olacak.

Çin menşeli otomobil ithalatında, yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük muafiyetinden yararlanılması kaydıyla ek vergi uygulanmayacak.

İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulamasına İlişkin Karar’da değişiklik öngören Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeye eklenen yeni maddeyle yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük muafiyetinden yararlanarak gerçekleştirilen Çin menşeli otomobil ithalatında, ek mali yükümlülük uygulanmayacak. Karara göre, Türkiye’de yatırım yapanlar, söz konusu vergiden muaf tutulacak.

İlgili Mesajlar

Erdoğan: Türkiye karşıtı çift kulvarlı kampanya yürütülüyor

thabergrubu@gmail.com

Yunanistan’ın Türk hazımsızlığı: Batı Trakya’da dört okulu daha kapatacak

thabergrubu@gmail.com

Tarihi takas anını anlattı: Türkler dizilerdeki karakterler gibiydi

thabergrubu@gmail.com

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Accept Devamını Oku