2024’te emekli olmanın püf noktaları: Maaşlarda büyük fark!

2024’te Emekli Olmak: Yüzde 30 Daha Avantajlı mı? Emekli aylığının hesaplanmasında prim gün sayısı, dilekçe zamanı ve ekonomik göstergeler önemli. Uzmanlar, 2024’te emekli olmanın, güncelleme katsayısı farkı ve enflasyon düşüşü nedeniyle daha avantajlı olduğunu belirtiyor. Dilekçenin zamanlaması da emeklilik tarihini ve maaşı etkiliyor.

2024’te emekli olmanın püf noktaları: Maaşlarda büyük fark!

Emekli aylığının hesaplanmasında prim ödenen gün sayısı büyük önem taşırken talep dilekçesinin verilme zamanı ve geçerli yıldaki ekonomik göstergeler de aylığın miktarını etkiliyor. Uzmanlar, 2024 yılında emekli olmanın avantajlı olduğunu belirtiyor.

Emekli aylığı hesaplanmasında etkili olan faktörlerle ilgili Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, TRT Haber’e önemli açıklamalarda bulundu.

GÜNCELLEME KATSAYISI FARKI

Emekli maaşlarının güncelleme katsayısı hesaplama sisteminden dolayı bir farklılık oluştuğunu belirten AYBÜ Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, 2024 ve 2025 yıllarında emekli olacaklar için bu farkın yeniden ortaya çıktığını söyledi. 2024 yılında emekli olmanın şu anda yüzde 30 daha avantajlı bir durum yarattığını kaydeden Zengin, net rakamın belirlenebilmesi için yıl sonu enflasyonunun görülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

EMEKLİ OLUNAN AY VE YILA GÖRE MAAŞ DEĞİŞİMİ

Emekli maaşı miktarı emekli olunan ay ve yıla göre değişiklik gösterebiliyor. 2024 yılında emekli olunduğu takdirde, ocak ve temmuz aylarındaki artışların kümülatif olarak emekli aylığına yansıtıldığını belirten Zengin, bir sonraki yıla geçildiğinde bu sefer ocak-temmuz artışlarının değil, o yıl içerisindeki 12 aylık TÜFE oranında artırıldığının vurgulayarak, önümüzdeki dönemde enflasyonda düşüş eğilimi olduğu için 2024 yılında emekli olmanın daha avantajlı olduğunu ifade etti .

EMEKLİLİK DİLEKÇESİNİN VERİLME ZAMANI

Emeklilik dilekçesinin ne zaman verildiğinin de emekli olunacak tarihe etki ettiğinin altını çizen Zengin, özel sektör işçileri ile kamuda her ayın 1’inde ücretlerini alan işçilerin 31 Aralık’a kadar dilekçelerini verdikleri takdirde o yıl emekli olacaklarını, dilekçelerini 1 Ocak ve sonrasında vermeleri halinde ise sonraki yıl emekli olacaklarını belirtti. Her ayın 14’ünde ücreti alan kamu işçileri ise yılın 14 Ocak’ına kadar dilekçesini verirlerse önceki yıl, 15 Ocak ve sonrasında verirlerse sonraki yıl emekli oluyorlar.

 

KAYNAK: Haber Merkezi

 

İlgili Mesajlar

Kripto varlık düzenlemesi komisyonda kabul edildi

thabergrubu@gmail.com

MHP Lideri Bahçeli: Ülkücü katilleri ile hesaplaşacağız

thabergrubu@gmail.com

ABD ambargo uyguladı, Türkiye kendi üretmeyi başardı

thabergrubu@gmail.com

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Accept Devamını Oku