Gerçek güvercinlerle atıştan Tarzan’ın altınlarına: Olimpiyat tarihine damga vuran anılar

Paris 2024 Olimpiyatları yaklaşırken, tarihteki ilginç olaylar ve anılar da yeniden gündeme geliyor. Diskalifiye hikayelerinden altın madalyalara kadar birçok olay hafızalarda yerini koruyor.

Gerçek güvercinlerle atıştan Tarzan’ın altınlarına: Olimpiyat tarihine damga vuran anılar

Paris’in ev sahipliğinde düzenlenecek olan 2024 Olimpiyatları’nın açılış töreni, 26 Temmuz Cuma günü gerçekleştirilecek. 33. kez düzenlenen olimpiyat oyunlarında, tarihte birçok ilginç olay yaşandı.

İLGİNÇ OLİMPİYAT OLAYLARI

Olimpiyat tarihine damga vuran bazı ilginç olaylar:

Ördek Sürüsüne Yol Verme: 1928 Amsterdam Olimpiyatları’nda Avustralyalı kürekçi Henry Pearce, çeyrek finalde yarışırken ördek sürüsüne yol verdi ve duraksamasına rağmen altın madalya kazandı.

Maraton Hilesi: 1904 St. Louis Olimpiyatları’nda Amerikalı maraton koşucusu Fred Lorz, yarışın büyük bölümünü arabaya binerek tamamladığı ortaya çıkınca diskalifiye edildi.

Tarzan’ın Altınları: ABD’li aktör Johnny Weismuller, 1924 ve 1928 olimpiyatlarında yüzmede toplam beş altın madalya kazandı.

Gerçek Güvercinler: 1900 Paris Olimpiyatları’nda uçan hedef atıcılığında gerçek güvercinler kullanıldı ve 300 güvercin telef edildi.

Araba Farlarıyla Aydınlatma: 1948 Londra Olimpiyatları’nda kötü hava koşulları nedeniyle oyunlar araba farlarıyla aydınlatıldı.

MİLLİ MARŞLAR VE 3 DAKİKA KURALI

Olimpiyat madalya törenlerinde, her ülkenin milli marşı kural gereği üç dakikadan fazla çalınamıyor. Uruguay’ın altı buçuk dakika uzunluğundaki milli marşı bu kurala uymuyor.

DOĞAL HAYATI KORUMA

2012 Londra Olimpiyatları’nda, doğal hayatı korumak için olimpiyat parkına 500 kuş ile 150 yarasa yuvası yerleştirildi.

ANTİK YUNAN GELENEĞİ

Antik Yunan döneminde Olympia’da atletler çıplak olarak müsabakalara katılırdı.

SİYAHİ ATLETLER VE MARATON

Siyahi atletler olimpiyatlarda 1960 yılına kadar maraton kazanamadı. İlk kazanan siyahi atlet, 1960 yılında Etiyopyalı Abebe Bikila oldu.

İLK KADIN MEŞALE TAŞIYICI

Olimpiyat oyunlarının açılışında meşaleyi yakan ilk kadın atlet, 1968 Meksiko Olimpiyatları’nda Norma Basilio oldu.

MADALYA YERİNE TABLO

1900 Paris Olimpiyatları’nda kazanan atletlere madalya yerine tablo hediye edildi. Fransızlar, tabloların madalyadan daha değerli olduğunu savundu.

TELEVİZYON YAYINI

1936 Berlin Olimpiyatları, televizyondan yayımlanan ilk olimpiyat oyunları oldu.

OLİMPİYATLARA YANARDAĞ ENGELİ

1908 Londra Olimpiyatları, nisan-ekim ayları boyunca altı aydan fazla sürdü. Aslında Roma’da yapılacak olan oyunlar, İtalya’da bir yanardağ patlaması sonucu Londra’ya alındı.

EN KISA SÜREN OLİMPİYAT

Modern olimpiyat oyunları tarihinde en kısa süren organizasyon, 9 gün ile 1896 Atina Olimpiyatları oldu. 14 ülkeden 241 sporcunun katılımıyla 9 spor dalında gerçekleştirildi.

 

KAYNAK: Anadolu Ajansı

 

İlgili Mesajlar

Eşini ihbar edip sırra kadem bastı

thabergrubu@gmail.com

İsrail askerlerinden Filistinliye cinsel işkence skandalı

thabergrubu@gmail.com

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye finansman sözü!

thabergrubu@gmail.com

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Accept Devamını Oku