Konut ve otomobil satışına düzen: e-Devlet devrede!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül’de emlak sektöründe doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini açıkladı. Düzenleme kısa süre sonra otomotiv sektöründe de uygulanacak.

Konut ve otomobil satışına düzen: e-Devlet devrede!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kayseri’de gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, konut ve otomobil satışlarında yeni bir düzenlemeye gidileceğini açıkladı. Bu düzenleme ile tüketiciyi aldatmaya yönelik ilanların önüne geçilmesi planlanıyor.

DOĞRULANMIŞ İLAN DÖNEMİ

Bakan Bolat, 15 Eylül’den itibaren emlak sektöründe doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini duyurdu. Bu yeni düzenleme ile konut satacak kişiler, e-Devlet üzerinden gayrimenkullerini seçerek emlakçıları yetkilendirecek. Yetkilendirilmiş emlakçılar, bu satışlara aracılık edecek.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DE UYGULANACAK

Bolat, yeni düzenlemenin kısa süre sonra otomotiv sektöründe de uygulanacağını belirtti. İlk etapta hibrit olarak başlayacak sistem, yılbaşı itibarıyla tamamen doğrulanmış ilanlara geçiş yapacak. Bu uygulama, ilan sitelerinde manipülasyonu önlemeyi ve daha doğru bir piyasa işleyişini sağlamayı hedefliyor.

Konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 arttı

Konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 arttı

DÜZENLEMENİN ETKİLERİ

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, yeni düzenlemenin kiraların düşmesine de sebep olacağını söyledi. İnternet sitelerinde yapılan spekülasyonların ve manipülasyonların önüne geçilerek, gerçek ilanlarla fiyatların doğrulanması sağlanacak.

Bakan Yardımcısı Gürcan, yeni düzenlemenin detaylarına ilişkin şunları söyledi:

YILBAŞINA KADAR HİBRİT, 2025’TEN İTİBAREN ZORUNLU

“Getireceğimiz ürün ile sadece ilan sitelerindeki ilanların verilmesindeki aşamaları resmiyete bağlıyoruz. Vatandaş, e-devleti üzerinden girerek kendisine ait olan gayrimenkulü seçip orada açılacak pencereden yetkili ilan satıcısının, emlakçının kodunu girerek orada emlakçıyı yetkilendirecek. Kendisi de ilan sitesine girip satabilir. Ama emlakçıya verecek olanlar emlakçıyı yetkilendirecek. Böylece emlakçı almış olduğu yetkiyle bu ilanı siteye girebilecek. Biz bunu 15 Eylül’de başlatacağız. İlk etapta hibrit olacak. Onlar da ‘doğrulanmış ilan’ diye çıkacak. Ama yılbaşı itibarıyla tamamı doğrulanmış ilan olarak çıkmaya mecbur olacak.

“FAKE İLAN” DÖNEMİ BİTİYOR

Böylece siz bir sabah kalktığınızda kendi evinizi ilan sitesinde satılırken görmeyeceksiniz. Yani şu anda hiç kimse ilan vermediği halde bazı kişiler emlak sitelerine girerek bu evleri satıyor. Ama sorduğunuzda ‘yok’ diyorlar, ‘biz onu sattık’ diyorlar. ‘Size başka ilan, başka evi gösterelim’ diye böyle fake ilanlar veriliyordu. Amacımız, manipülasyonu önleyerek daha doğru bir piyasa işleyişini getirmek. Bu sistem 15 Eylül’de gelecek.

Otomotiv satışları yaklaşık 106 bin adetle tüm zamanların şubat ayı  rekorunu kırdı

Otomotiv satışları yaklaşık 106 bin adetle tüm zamanların şubat ayı  rekorunu kırdı

AYNI SİSTEM OTOMOBİLDE DE UYGULANACAK

Arkasından aynı şekilde otomobille ilgili sistemi devreye sokacağız. Kişi, birinci derece akrabası, hanımı, annesi, babası ve çocuklarının da üzerine olan emlakla ilgili ilan koyabilir. O zaten kimlik doğrulama sisteminde şu anda uygulanıyor. Bu aşamayla yaptığımızda ilan sistemindeki manipülasyonun önüne geçmeye çalışacağız.

YENİ DÜZENLEME KİRALARI DA DÜŞÜRECEK

Bu aslında bir yerde kiraların da düşmesine sebebiyet verecek. Çünkü (internet) sitelerde, kirada olmayan dairelere sanki kiradaymış gibi fiyatları şişirme ve spekülasyon yapılıyordu. Aynı aracı 10 kişi veya aynı evi 10 kişi, siteye girerek fiyatları yukarı çekerek sanki piyasada böyle bir fiyat artışı varmış gibi gösteriyordu. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Gerçek ilanlarla fiyatının doğrulanmasını sağlamaya çalışıyoruz.”

 

KAYNAK: Anadolu Ajansı

 

İlgili Mesajlar

Adalet Bakanı Tunç’tan İsrail’e sert çağrı: “Alınan kararlara uyun ve saldırılara son verin”

thabergrubu@gmail.com

YÖK’ten Türkiye-Azerbaycan Üniversitesine ilişkin açıklama

thabergrubu@gmail.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mehmetçik’in bayramını kutladı

thabergrubu@gmail.com

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Accept Devamını Oku