Bakan Fidan: Etiyopya ve Somali arasında ilerleme sağlandı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin ara buluculuğunda, Etiyopya ile Somali arasında yürütülen Ankara süreci ile ilgili, “Taraflar arasında bazı temel ilkeler ve spesifik unsurlar üzerinde önemli yakınlaşma sağlandı. Bu bakımdan kayda değer bir ilerleme sağlandı” açıklamasını yaptı.

Bakan Fidan: Etiyopya ve Somali arasında ilerleme sağlandı

Bakan Fidan, 1 Temmuz’da Ankara’da başlayan Etiyopya-Somali müzakerelerinin ikinci turunun bugün başarılı bir şekilde tamamlandığını duyurdu.

SPESİFİK ÇÖZÜM YOLLARI ELE ALINDI

Görüşmelerde, taraflar arasındaki mevcut farklılıkların giderilmesini hedefleyen ve her iki taraf için kabul edilebilir bir çerçeve oluşturmayı amaçlayan spesifik çözüm yolları ele alındı. İlk turdan daha kapsamlı bir şekilde bir araya gelindi.

MEMNUNİYET VERİCİ GELİŞME

Bakan Fidan, atılacak somut adımların detaylarına odaklanma fırsatı bulduklarını belirterek, taraflar arasında temel ilkeler ve spesifik unsurlar konusunda önemli bir yakınlaşma sağlandığını vurguladı. Bu durumun memnuniyet verici bir gelişme olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE’NİN HEDEFİ

Bakan Fidan, Türkiye olarak amacın sadece Somali ve Etiyopya değil, bölgedeki tüm tarafların yararına olacak şekilde kaygıların giderilmesi ve sorunların çözülmesi olduğunu belirtti. İşbirliği temelli ve yapıcı bir çözüme ulaşılacağına olan inancını dile getirdi.

ANKARA SÜRECİ VE GELECEK ADIMLAR

Tarafların kararlılığı ve Ankara Süreci’ne olan bağlılıklarının devam etmesiyle sürdürülebilir ve uygulanabilir bir sonuca ulaşılacağını söyleyen Fidan, üçüncü tur görüşmeleri için 17 Eylül’de tekrar Ankara’da bir araya gelmeyi planladıklarını açıkladı. Ayrıca, taraflar ve bölgesel ortaklarla istişarelerin devam edeceğini belirtti.

TÜRKİYE’NİN LİDERLİĞİ

Bakan Fidan, Türkiye’nin bu süreci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde üstlendiğini vurgulayarak, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ve Somali Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamud’un Ankara Süreci’ne yönelik yapıcı yaklaşımlarını ve kararlılıklarını sürdürmelerini beklediklerini belirtti.

Bakan Fidan, Etiyopya-Somali müzakerelerinde kaydedilen ilerlemelerden dolayı heyetlere teşekkür etti.

 

KAYNAK: TRT Haber

 

İlgili Mesajlar

MHP’li İsmail Özdemir’den İsrail ve ABD’ye sert eleştiri!

thabergrubu@gmail.com

MHP’li Yalçın: “CHP, yılanın bekçiliğine soyunmuştur”

thabergrubu@gmail.com

Bakan Güler: Türkiye gizli ve açık ambargolara rağmen muhteşem bir hikaye yazdı

thabergrubu@gmail.com

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Accept Devamını Oku