Çalışan emekliler için yeni ‘prim düzenlemesi’ masada

2025-2027 OVP kapsamında emekli olup çalışanlardan genel sağlık sigortası kesintisi yapılması formülü üzerinde duruluyor. Yaş sınırı ve prim detayları tartışılıyor.

2025-2027 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) ile sosyal güvenlik sistemine dair düzenlemeler netleşmeye başladı.

ÇALIŞAN EMEKLİLERDEN GSS KESİNTİSİ

Ekonomi bürokrasisi, sosyal güvenlik sistemindeki mali dengeyi sağlamak amacıyla çeşitli formüller üzerinde çalışıyor. Bu formüllerden biri de emekli maaşı alarak çalışmaya devam edenlerden genel sağlık sigortası (GSS) primi kesilmesi.

SOSYAL GÜVENLİKTE YENİ ADIMLAR

OVP’de, sosyal güvenlik sisteminde mali sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla kişilerin daha uzun süre istihdamda kalmalarını teşvik edecek düzenlemeler yapılacağı belirtilmişti. Bu çerçevede emeklilerden GSS kesintisi alınması önerisi öne çıkıyor. Yetkililere göre, bu adım sosyal güvenlik sisteminde sürdürülebilir bir denge kurmayı hedefliyor.

YÜZDE 12.5’LİK PRİM KESİNTİSİ

Hali hazırda çalışanlardan toplam yüzde 12.5 oranında GSS primi kesiliyor. Ancak emeklilik sonrası çalışmaya devam edenlerden şu an sadece sosyal güvenlik destek primi alınıyor.

Hürriyet’in haberine göre; yeni modelde, belli bir yaşa kadar emekli olup çalışanlardan GSS primi de alınması planlanıyor.

YAŞ SINIRI TARTIŞILIYOR

Kesintinin hangi yaş sınırına kadar yapılacağı ise henüz netleşmedi. 55-60 yaş aralığının gündemde olduğu, prim kesintisinin nasıl uygulanacağı ve işçi-işveren dengesiyle ilgili çalışmaların sürdüğü belirtiliyor.

 

KAYNAK: Haber Merkezi

 

İlgili Mesajlar

Meteoroloji’den 3 bölgeye uyarı: Çöl tozu geri geliyor!

thabergrubu@gmail.com

Discord sapığı tutuklandı! Kız çocuklarına istismar ve şantaj rezaleti

Ekonominin 3 yıllık yol haritası: Enflasyon ve büyüme revize edildi

thabergrubu@gmail.com

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Accept Devamını Oku