NATO tarihinde bir ilk yaşanacak

NATO ülkelerinin savunma bakanları, 17-18 Ekim tarihlerinde Brüksel’de yapılacak toplantı için bir araya gelecek. Bu önemli toplantıda dikkat çeken bir gelişme de Japonya’dan geldi. Japonya hükümeti, NATO toplantısına ilk kez bir bakan gönderme kararı aldı.

NATO tarihinde bir ilk yaşanacak

Japonya, NATO Savunma Bakanları toplantısına ilk kez bir bakan gönderiyor. NATO’ya üye ülkelerin savunma bakanları, 17-18 Ekim tarihlerinde Brüksel’de bir araya gelecek.

Hint-Pasifik’teki artan tehditler sebebiyle Japonya, Euro-Atlantik odaklı NATO ile güvenlik alanında daha geniş bir iş birliği hedefliyor. Japonya Savunma Bakanı Nakatani Gen, yaptığı basın toplantısında, gelecek hafta NATO ve G7 kapsamında mevkidaşlarıyla buluşacağını duyurdu. Nakatani, 16-21 Ekim tarihlerinde Avrupa turuna çıkacağını ve “benzer düşüncelere sahip ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi” hedeflediğini belirtti.

“Serbest ve Açık Hint-Pasifik” vizyonunun önemine değinen Nakatani, “Günümüz güvenlik ortamında Avrupa, Atlantik ve Hint-Pasifik bölgelerinin güvenliği birbirinden ayrı düşünülemez” ifadesini kullandı.

İlk kez katılacak

Nakatani’nin bu ziyareti, bir Japonya Savunma Bakanı’nın NATO toplantısına katıldığı ilk sefer olacak. NHK devlet televizyonuna göre, Nakatani’nin Brüksel’deki toplantıda, Çin’in bölgede artan etkisine karşı NATO’daki muhataplarıyla iş birliği fırsatlarını değerlendirmesi bekleniyor. Ayrıca, Avrupa ziyareti sırasında İngiliz ve İtalyan mevkidaşlarıyla, üç ülkenin ortak geliştirdiği yeni nesil savaş uçağı projesinin son durumunu görüşecek.

NATO toplantısının ardından, 18-20 Ekim’de Napoli’de İtalya’nın dönem başkanlığında G7 Savunma Bakanları Toplantısı da düzenlenecek. Daha önce, Haziran 2022’de Madrid’de gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi’ne katılan eski Başbakan Kişida Fumio, bu zirveye katılan ilk Japon başbakan olmuştu. Asya-Pasifik bölgesinden Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore gibi ülkeler de partner olarak zirveye davet edilmişti.

 

KAYNAK: Anadolu Ajansı

 

İlgili Mesajlar

MHP’li İsmail Özdemir’den Sağlık Bakanlığına soru önergesi

thabergrubu@gmail.com

MHP Lideri Bahçeli, Dr. İbrahim Doğan’ın cenaze namazına katıldı

thabergrubu@gmail.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok”

thabergrubu@gmail.com

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Accept Devamını Oku